Sok döntéshozó töri a fejét, hogyan lehetne biztonságosabbá tenni a sportot az utóbbi időben történt tragikus események után. Sok egyéb mellett, két fő eszköz kezd körvonalazódni. Az egyik az állva rászámolás (standing 8 count) kötelező bevezetése, ami sok helyen már most is működik.

Ron Scott Stevens korábbi promóter, aki jelenleg a New York Állami Sportbizottság tagja és bíró így vélekedik:

„Ezzel a szabállyal csak az a baj, hogy ha lehetővé tesszük a rövid felépülést a megrogyott versenyzőnek, akkor további sérüléseknek tehetjük ki. Természetesen, ha ezzel biztonságosabb a sport, akkor támogatom.”

Hasznosabb lehet, ha a mérkőzésvezetők nagyobb bizalmat kapnak, és kimondottan ösztönzik őket, hogy állítsák le a kilátástalan meccseket, még ha nem is kapott megrendítő ütést az alárendelt versenyző.

„Inkább egy ütéssel előbb állítsák le, mint eggyel később!”

Stevens szerint ez gyakorlatban azt jelentené, hogy ha az egyik harcos számára teljesen reménytelen a győzelem (egy „lucky punch” vagy „miracle punch” nélkül), akkor a mérkőzésvezetőnek jogában állna leállítani a harcot és a pontozólapok alapján eredményt hirdetni.

Ez abban az esetben is működhetne, ha nem egyértelmű, hogy ki játszik alárendelt szerepet, de mindkét fél szörnyű ütésekkel bombázza a másikat. (A sokak által kedvelt „őszinte adok-kapok”.)

Stevens tisztában van vele, hogy ezzel akár a sportág vonzereje is csökkenhet, a sportolók biztonságánál azonban nincs fontosabb.